Ketchup-effekten

Ketchup-effekten

test

Her på bloggen og på vores LinkedIn profil undersøger vi, hvordan den digitale handel flytter sig, og samtidig leverer vi perspektiver på, hvilke muligheder det medfører for dig og din virksomhed. Vi håber, at du vil finde det nyttigt. Vi sætter pris på alt den feedback, vi kan få og håber at du vil være en del af dialogen.

 

Ideer, der pludselig løb løbsk

Først og fremmest velkommen til Shobr’s (og mit) første blogindlæg! Vi har været længe undervejs med denne side, og vi har glædet os til at dele vores tanker og erfaringer med jer. Shobr er Danmarks nye online markedsplads, hvor leverandører af dagligvarer kan sælge deres varer direkte til forbrugere i hele Danmark.

Men vi kan andet end at være en markedsplads. Vi ved en masse om e-handel, og vi følger nøje med i, hvordan den ændrer sig – både nationalt og globalt. Vi analyserer og diskuterer, hvad der rører sig på e-handelsbanen, og det er netop her, vi vil forsøge, at komme med indsigtsfulde indspark. Jeg og en række af mine kollegaer vil skiftes til at skrive på bloggen, og jeg håber, at I vil følge med.

Lad os da bare komme i gang

I kender det nok. Den traditionelle Heinz ketchupflaske virker harmløs og simpel, når den ligger i hånden. Den er halvt fyldt, og der sidder indtørrede rester på flaskens mund. Alt du skal gøre, er at give den et gok bagi, og så har du ketchup til fritterne. Første gok virker ikke efter hensigten. Ej heller det andet. Tredje gok sætter gang i en lavinelignende reaktion, og der vælter ketchup ud over det hele. Du ser måbende på dine fritter, der er søbet ind i langt mere ketchup, end du kan magte at spise. Du fik mere end du bad om.

Disruption er et buzzword, som højst sandsynligt kommer til at hænge ved i 2017. Og det med god grund. Nogle af verdens førende entreprenører og virksomheder har svedt og knoklet for at overbevise investorer og forbrugere om, at ketchuppen nok skulle komme væltende – også selvom de første par gok ikke gav resultater. Én ting har de alle haft til fælles: den ukuelige vision og forsikring om, at deres idéer og løsninger kunne ændre markedet – og i nogle tilfælde verden. Men der er ikke altid tale om disruption. Nogle gange er det ”bare” en solid omgang forretningsudvikling, der gør hele forskellen.

Som ny spiller på markedet ved vi hos Shobr, hvad det vil sige at være midt i en proces, hvor virksomheden arbejder frem mod det håndkantslag, som skubber væksten ud af ketchupflasken. I dette første blogindlæg kaster jeg derfor et blik på nogle af de virksomheder og fænomener, som i den grad har oplevet ketchup-effekten. Hvad har disse store entreprenører og virksomheder gjort, inden ketchuppen fløj ud i blodrøde mængder?

Disruptoren, der pludselig ændrede verden

Der kan ikke herske tvivl om, at streaming af film og serier er blevet en etableret del af underholdningsindustrien. Men for skaberne af Netflix skete der ikke meget i starten. Netflix blev skabt i 1997 i Californien af Reed Hastings og Marc Randolph. De to entreprenører var trætte af de høje gebyrer, det medførte at aflevere lejefilm for sent. Så de oprettede en tjeneste, hvor kunden kunne aflevere filmen til enhver tid – til gengæld fik man ingen ny film, før den første var afleveret.

Men jeg skal ikke fortælle jer Netflix-historien. Den kender I. 1997 ligger 20 somre tilbage, og Netflix blev lanceret i Danmark i 2012 – 16 år efter lanceringen i USA. Teknologien til tjenesten som vi kender den i dag, var ikke tilstede dengang i 1997. Men man kan næsten mistænke Hastings og Randolph for at vente på, at den skulle komme. Netflix-skaberne fik ikke bare en innovativ ide. De havde modet til at vente og udvikle deres forretning i takt med de teknologiske landvendinger. De bevarede deres vision på trods af omverdenens skepsis. DVD’er sendt med posten blev stille og roligt en succes i USA, men dengang var vi ikke mange i Europa, der havde hørt om tjenesten. Da bredbåndet blev en fast bestanddel af amerikanske husholdninger slog Netflix til, og lancerede den streamingtjeneste, vi alle kender dem for i dag.

Og så kom gok nummer tre.

 

Netflix.com anno 2007 - www.themarkofaleader.com

 

Disruption var en realitet. Blockbuster og de andre gnavpotter var for konservative og pessimistiske. Streamingtjenesten skyllede i starten af 10’erne ind over Europa med en fart, der minder om en løbsk ketchupklat. Resten er historie. De investorer, der i 1997 investerede i selskabet skal enten være glade for deres egen forudseenhed, eller også skylder de en tak til passionen og engagementet, som de to Netflix-foundere udviste. Det er svært at konkludere.

Den sorte ketchup

”Her er tale om en entreprenør, der aldrig har ladet sig slå ud af modgang, men som har ført sine egne erfaringer ud i praktisk anvendelse og gjort sig selv og sin virksomhed stærkere”. Sådan sagde direktør for Berlingske Media, Lisbeth Knudsen, da hun i november 2013 overrakte prisen som årets vækstvirksomhed til Johan Bülow A/S.  

Vi er tilbage i den danske andedam. Her driver også virksomheder rundt, der, som Hastings og Randolph, har skrevet historie. Ligesom de to herrer, var Johan Bülow ikke i tvivl om, at lakrids var vejen frem. Ingen kunne drømme om at producere hans lakrids, men det stoppede ikke den unge iværksætter. Bülows lakrids blev hurtigt en succes, da den først blev smagt. Pludselig var lakrids ikke længere bare lakrids. I dag er Bülows lakrids et luksusprodukt, der bliver solgt få meter fra Hugo Boss jakkesæt og Gucci sko i Magasin og Illum. Det er prestige og god smag at hive et lille glas Bülow lakrids frem fra skabet, når kaffen serveres.

1e9f620.png

Johan Bülow - www.lakrids.nu

I dag er det nemt at sige, at Johan Bülow lakrids og Netflix var gode ideer fra starten. Faktum er, at begge mødte modstand og svære betingelser på vejen. Ligesom mange andre start-ups. Når du ikke kan fremvise spirende tal på bundlinjen, så har du kun dine visioner at fremføre. Ingen havde næppe fantasi til at se det verdensomspændende film- og seriemedie i 190 lande, og det er nok også de færreste, der havde tænkt på lakrids som en luksusvare.

Men visionen for succes på den lange bane har været til stede i begge eksempler. De investorer, der så perspektiverne dengang, må ærgre sig gule og grønne i dag. Når en virksomhed vækster eller en branche disruptes, skyldes det ikke blot innovative entreprenører. Det kræver også, at nogen tror på visionen og tør holde ved, indtil ketchuppen vælter ud.

Uden sammenligning i øvrigt – og så alligevel lidt – mener vi, at Shobr er en nytænkning af dagligvarehandlen. Det er en helt ny måde at tænke fordele for både kunder og leverandører på. De digitale markedspladser vinder frem – Amazon, Alibaba og mange andre – for varer sælger varer. Netop derfor kan vi se, at ketchuppen er godt på vej ud af flasken – også for dagligvarer på nettet.

 

 
Jacob-ny.png

Jakob Skriver, Salgschef

mobil: 2810 0933
mail: jsk@shopall24.com

 

 

Vores lager på Copenhagen Markets

Vores lager på Copenhagen Markets

Du finder os på vores lager på Copenhagen Markets. Derfor er vi helt tæt på frisk frugt og grønt, og det giver os et kæmpe udvalg. Sådan så det ud da vi flyttede ind

Sådan håndterer vi vores økologiske frugt og grønt

Sådan håndterer vi vores økologiske frugt og grønt

Er du interesseret i at vide, hvordan vi håndterer dine økologiske frugt- og grøntvarer, så har vi lavet en lille video, der beskriver processen og kvalitetstjekket. Peter Paulmann fra vores frugt og grønt leverandør Europafrugt demonstrerer og forklarer. Se med her: